AKTUÁLIS


Egyedülálló borminősítés Balatonfüreden

Nemzetközi minősítésen estek át a Balatoni Borrégió borai júniusban: egy külföldi és magyar szakértőkből álló csapat két napon át tesztelte és minősítette a kereskedelmi forgalomban kapható balatoni borokat.


Június 11-12-én első alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Balaton Borrégió borainak minőségi kategóriákba történő besorolását. A Balatoni Borkultúráért Alapítvány egyedülálló kezdeményezésén hét külföldi és két magyar szakértőből álló zsűri minősítette a Balaton Borrégió 350 borát. Az esemény a WSET Nemzetközi Borakadémia szakmai védnöksége alatt, és az Institute of Master of Wine tagjainak részvételével történt.

A minősítés célja a borrégió borainak a fogyasztó által könnyen értelmezhető kategóriákba történő besorolása, illetve visszacsatolás a termelők felé a boraik piaci helyét illetően. A minősítésben részt vett valamennyi bor, amelyet a szervezők a kereskedelmi forgalomban felleltek. A borokat az Alapítvány a minősítés céljára megvásárolta. A borok minősítése bizottságokban történt, mellőzve a megszokott pontozásos rendszert. A borokat érzékszervi bírálatot követően minőségi kategóriákba sorolták. A minősítést kapott borok leírását az Alapítvány az év végéig külön kiadványban kívánja megjelentetni.

A minősítés nagy meglepetéseket is tartogatott: számos 1000 forint alatti árkategóriában lévő bor került a prémium szegmensbe, míg akadt több olyan prémium kategóriába árazott bor is, melyek az alap kategóriába lettek besorolva. A Winfer minősítés alapvetően nem a szakmának, hanem a fogyasztóknak szól. A rendszert Czerneckiné Sinkó Krisztina, a WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója dolgozta ki. Ez alapján a borokat négy különböző kategóriába sorolják, melyeket egyszerű színkódokkal jelöltek – a narancs az alapborok, a kék a fajtaborok, a zöld a terroir borok, míg a bordó a prémium borok színkódja lett. Nagyon fontos, hogy ez nem hierarchiai sorrend - nem azt mondja, hogy egy narancs bor sokkal rosszabb, mint egy zöld bor - hanem kategória különbség.

A színkódok alapján a fogyasztó könnyedén eldöntheti, hogy megéri-e neki egy bizonyos színkóddal ellátott bort megvásárolni. "Sajnos a fogyasztó, akinek a bor iránt sikerült felkelteni az érdeklődését, gyakorlatilag elveszik a szinte hetente megrendezésre kerülő borversenyek egymásnak ellentmondó eredményei között", mondta Czerneckiné Sinkó Krisztina. A szakértő szerint a fogyasztók számára nincs kapaszkodó, melyek alapján dönthetnének, melyik bort érdemes választani. Tovább bonyolítja a képet, hogy a hagyományos rendszerek bonyolultak, a fogyasztók számára értelmezhetetlenek, és a szakértők által sincs konszenzus azok minőségre vonatkozó üzenetét illetően.

A Winfer a borászoknak is üzenet: segít abban, hogy objektív képet kapjanak arról, hogy a fenntartható, nemzetközi sztenderdek szerint hol tartanak, és milyen irányban kell fejlődni. A bírák között olyan elismert szakemberek voltak, mint David Bird Master of Wine (MW), akit a borászati technológia atyjának tartanak, könyveit alap tananyagként használják a világ borászati képzésében. "A magyar borok általános nívója sokkal jobb, mint azt Angliában, vagy általában nyugaton gondolják", mondta David Bird, aki szerint olyan ismert borvidékekkel vetekszik a Balatoni Borrégió, mint például Elzász. David Bird különösen jónak tartotta a pinot gris felhozatalt, azt mondta, hogy a szürkebarátainkkal simán ott vagyunk Elzász mellett, és ezt érdemes nemzetközi szinten is tudatosítani. A szakik még a syrah-kat emelték ki: szerintünk ezzel a fajtával nagyon érdemes lenne a Balatonon foglalkozni, óriási lehetőségeket látnak benne.

A csapatban olyan elismert és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértők is helyet kaptak, mint Elizabeth Gabay MW, Luiz A. G. Alberto MW-aspiráns, vagy Donald Edwards, egy ismert londoni éttermének vezető sommelier-je. A júniusi Balaton Winfer volt az első ilyen jellegű minősítés Magyarországon. Az Alapítvány a Balatoni Borrégió borait az áruházak, üzletek polcairól vásárolta meg, ezzel is támogatva a szervezet filozófiáját - mondta Bende Richárd. Mivel a Balaton Borrégió fejlődését a szervezők saját ügyüknek is tekintik, szeretnének a borászoknak minden támogatást megadni a nemzetközi szakértők támogatásával.

A teljes lista megtalálható a www.balatonwinfer.com weboldalon.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Egyedülálló borminősítés Balatonfüreden

Nemzetközi minősítésen estek át a Balatoni Borrégió borai júniusban: egy külföldi és magyar szakértőkből álló csapat két napon át tesztelte és minősítette a kereskedelmi forgalomban kapható balatoni borokat.


Június 11-12-én első alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Balaton Borrégió borainak minőségi kategóriákba történő besorolását. A Balatoni Borkultúráért Alapítvány egyedülálló kezdeményezésén hét külföldi és két magyar szakértőből álló zsűri minősítette a Balaton Borrégió 350 borát. Az esemény a WSET Nemzetközi Borakadémia szakmai védnöksége alatt, és az Institute of Master of Wine tagjainak részvételével történt.

A minősítés célja a borrégió borainak a fogyasztó által könnyen értelmezhető kategóriákba történő besorolása, illetve visszacsatolás a termelők felé a boraik piaci helyét illetően. A minősítésben részt vett valamennyi bor, amelyet a szervezők a kereskedelmi forgalomban felleltek. A borokat az Alapítvány a minősítés céljára megvásárolta. A borok minősítése bizottságokban történt, mellőzve a megszokott pontozásos rendszert. A borokat érzékszervi bírálatot követően minőségi kategóriákba sorolták. A minősítést kapott borok leírását az Alapítvány az év végéig külön kiadványban kívánja megjelentetni.

A minősítés nagy meglepetéseket is tartogatott: számos 1000 forint alatti árkategóriában lévő bor került a prémium szegmensbe, míg akadt több olyan prémium kategóriába árazott bor is, melyek az alap kategóriába lettek besorolva. A Winfer minősítés alapvetően nem a szakmának, hanem a fogyasztóknak szól. A rendszert Czerneckiné Sinkó Krisztina, a WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója dolgozta ki. Ez alapján a borokat négy különböző kategóriába sorolják, melyeket egyszerű színkódokkal jelöltek – a narancs az alapborok, a kék a fajtaborok, a zöld a terroir borok, míg a bordó a prémium borok színkódja lett. Nagyon fontos, hogy ez nem hierarchiai sorrend - nem azt mondja, hogy egy narancs bor sokkal rosszabb, mint egy zöld bor - hanem kategória különbség.

A színkódok alapján a fogyasztó könnyedén eldöntheti, hogy megéri-e neki egy bizonyos színkóddal ellátott bort megvásárolni. "Sajnos a fogyasztó, akinek a bor iránt sikerült felkelteni az érdeklődését, gyakorlatilag elveszik a szinte hetente megrendezésre kerülő borversenyek egymásnak ellentmondó eredményei között", mondta Czerneckiné Sinkó Krisztina. A szakértő szerint a fogyasztók számára nincs kapaszkodó, melyek alapján dönthetnének, melyik bort érdemes választani. Tovább bonyolítja a képet, hogy a hagyományos rendszerek bonyolultak, a fogyasztók számára értelmezhetetlenek, és a szakértők által sincs konszenzus azok minőségre vonatkozó üzenetét illetően.

A Winfer a borászoknak is üzenet: segít abban, hogy objektív képet kapjanak arról, hogy a fenntartható, nemzetközi sztenderdek szerint hol tartanak, és milyen irányban kell fejlődni. A bírák között olyan elismert szakemberek voltak, mint David Bird Master of Wine (MW), akit a borászati technológia atyjának tartanak, könyveit alap tananyagként használják a világ borászati képzésében. "A magyar borok általános nívója sokkal jobb, mint azt Angliában, vagy általában nyugaton gondolják", mondta David Bird, aki szerint olyan ismert borvidékekkel vetekszik a Balatoni Borrégió, mint például Elzász. David Bird különösen jónak tartotta a pinot gris felhozatalt, azt mondta, hogy a szürkebarátainkkal simán ott vagyunk Elzász mellett, és ezt érdemes nemzetközi szinten is tudatosítani. A szakik még a syrah-kat emelték ki: szerintünk ezzel a fajtával nagyon érdemes lenne a Balatonon foglalkozni, óriási lehetőségeket látnak benne.

A csapatban olyan elismert és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértők is helyet kaptak, mint Elizabeth Gabay MW, Luiz A. G. Alberto MW-aspiráns, vagy Donald Edwards, egy ismert londoni éttermének vezető sommelier-je. A júniusi Balaton Winfer volt az első ilyen jellegű minősítés Magyarországon. Az Alapítvány a Balatoni Borrégió borait az áruházak, üzletek polcairól vásárolta meg, ezzel is támogatva a szervezet filozófiáját - mondta Bende Richárd. Mivel a Balaton Borrégió fejlődését a szervezők saját ügyüknek is tekintik, szeretnének a borászoknak minden támogatást megadni a nemzetközi szakértők támogatásával.

A teljes lista megtalálható a www.balatonwinfer.com weboldalon.


« Vissza az előző oldalra